Szczepaniak Astridge | Supermax Headquarters

MALAYSIA

"Our international competition winning scheme for the new headquarters for PPE giant Supermax. The climate of Malaysia is challenging. Consistently high temperatures with no diurnal range and high humidity throughout the year coupled with strong equatorial sunlight encourages buildings in the region to have tinted glass, to appear modern and have huge demands on air-conditioning. The challenge is to turn these negatives into positives creating a healthy and harmonious place to collaborate and work in this post COVID-19 environment.

The new nine-storey, 35,800m², headquarters will host the company’s research, sales, marketing, finance and banking departments. It will feature offices, car parking, a training centre, auditorium, lecture hall, restaurants, and a grand ballroom for 1,000 people along with other events spaces.

The proposals have an inside, outside and an in-between space that covers the external perimeter of the building entitled the ‘Green Belt’. This in-between space has extensive shading, natural and induced air-movement and a connection with nature, flora and fauna. It provides a comfortable external amenity space for staff and visitors at every level.

The facade whilst working bio-climatically, also references the clients manufacturing process. The tapping of latex from rubber trees is used in the making of medical gloves. Beautifully delicate and intricate patterns are carved on the trees to encourage the extraction of latex. The facade design is deeply linked to this process."

Nicholas Szczepaniak, Director

Szczepaniak Astridge | Supermax Headquarters

MALAYSIA

"Our international competition winning scheme for the new headquarters for PPE giant Supermax. The climate of Malaysia is challenging. Consistently high temperatures with no diurnal range and high humidity throughout the year coupled with strong equatorial sunlight encourages buildings in the region to have tinted glass, to appear modern and have huge demands on air-conditioning. The challenge is to turn these negatives into positives creating a healthy and harmonious place to collaborate and work in this post COVID-19 environment.

The new nine-storey, 35,800m², headquarters will host the company’s research, sales, marketing, finance and banking departments. It will feature offices, car parking, a training centre, auditorium, lecture hall, restaurants, and a grand ballroom for 1,000 people along with other events spaces.

The proposals have an inside, outside and an in-between space that covers the external perimeter of the building entitled the ‘Green Belt’. This in-between space has extensive shading, natural and induced air-movement and a connection with nature, flora and fauna. It provides a comfortable external amenity space for staff and visitors at every level.

The facade whilst working bio-climatically, also references the clients manufacturing process. The tapping of latex from rubber trees is used in the making of medical gloves. Beautifully delicate and intricate patterns are carved on the trees to encourage the extraction of latex. The facade design is deeply linked to this process."

Nicholas Szczepaniak, Director

Project